Piesta mahe õunaäädikas on naturaalne
Piesta õunaäädikas on tunnustatud mahetoode – looduslik ja täisväärtuslik, valminud parimast maheõunamahlast aeglase käärimisprotsessi tulemusena. Kääritamise käigus muutub õunamahl naturaalseks õunaäädikaks, mille loomulik sete ehk äädika “ema” sisaldab mitmesuguseid ensüüme. Piesta õunaäädikat ei selitata, filtreerita ega pastöriseerita, mistõttu säilivad kõik looduslikud komponendid ja iidsetest aegadest õunaäädikale omistatud kasulikud omadused.
Miks valida Piesta õunaäädikas?
Piesta õunaäädikas on tuntud oma pehme maitse poolest, mida hindavad nii toiduvalmistajad kui tervise eest hoolitsejad. Piesta õunaäädika happesus on vahemikus 2–4%, sõltuvalt partiist. See lisab roogadele kerget happesust ja sügavust ning aitab ühtlasi tasakaalustada organismi pH-taset ning soodustab seedimist. Õunaäädikas sisaldab looduslikke ensüüme ja kasulikke baktereid, mis võivad toetada seedetrakti tööd ja soodustada immuunsüsteemi tugevnemist. Nn äädika “ema”, mis võib mõjuda veidra hõljuva ollusena, on Piesta õunaäädika kõige väärtuslikum osa.
Mis vahe on õunaäädikal ja siidriäädikal?
Piesta õunaäädika näitel võib öelda, et vahet pole. Piesta õunaäädikat võiks sama hästi nimetada siidriäädikaks, kuna tooraineks on puhas külmpressitud õunamahl. Siidriäädika nimetus on pärit Ameerika mandrilt, kus siidriks nimetatakse meie mõistes kodust õunamahla, eristades seda tehastes kontsentraadist valmistatavast joogist. Eesti keeles on praegu paralleelselt kasutusel mõlemad terminid (vt Nami-Nami kokandussõnastik).
Kuidas kasutada?
Toiduvalmistamisel saab õunaäädikat kasutada mitmel erineval viisil. See sobib suurepäraselt:
- kastmetesse*: sega õunaäädikas Piesta õunastroobi ja oliiviõliga ning lisa soovi korral sinepit ja meelepäraseid ürte, et luua maitsev ja tervislik vinegrett-kaste
- marinaadidesse: õunaäädikas pehmendab liha ja kala ning annab marinaadidele õrna happesuse, mis rikastab maitset
- saiataignasse: õunaäädikas muudab taigna õhulisemaks ja ühtlasi saia kergemini seeditavaks
* Piesta õunaäädikas on ühtlasi üks kahest Piesta salatikastme komponendist.
Õunaäädikas, rahvameditsiin ja teadus
Naturaalsele õunaäädikale on iidsetest aegadest omistatud tervet hulka tervisele kasulikke omadusi. Kõige laiemalt teatakse, et õunaäädikas soodustab ainevahetust, kuid tuleb arvestada, et hea seedimise alus on siiski igapäevane tasakaalustatud toitumine ja piisav liikumine. Mingil juhul ei tohi õunaäädikaga liialdada. Täpsemaid soovitusi, kas üldse ja kui tihti vees lahustatud õunaäädikat tervise hoidmise eesmärgil tarbida, on eesti keeles jaganud Aive Luigela, kelle sõnul on õunaäädikas tõeline aare. Kas õunaäädikas on naturaalne probiootikum? Teadlaste ja toitumisspetsialistide arvamusi on erinevaid, kuid mitmed allikad kinnitavad, et õunaäädika kääritamisprotsessis tekkinud mikroorganismid omavad probiootikumidele sarnaseid kasulikke omadusi ning võivad soodustada soolestiku tervist ja seeläbi toetada ka üldist heaolu.
Kaua säilib?
Piesta õunaäädika pudelile ei ole märgitud „parim enne“ tähtaega, kuna tegu on piiramatu säilivusajaga tootega. Soovitame õunaäädikat hoida pimedas, eemal valgusallikatest – hästi sobib tavaline köögikapp.
Koostisosad: 100% mahe õunaäädikas.
6 reviews for Piesta mahe õunaäädikas
There are no reviews yet.